Historia

Västanfjärdin vanha kirkko

Västanfjärdin vanhalla kirkolla on ollut ainakin kaksi edeltäjää. Vuonna 1623 mainitaan ensimmäisen kerran Västanfjärdin "saarnahuone".  Vuonna 1657 rakennettiin uusi kappeli, joka sata vuotta myöhemmin oli rapistunut niin pahasti, että nykyisen kirkon rakennustyöt aloitettiin 1759. Työt etenivät ripeästi, ja jo syyskuun 2. päivänä samana vuonna kirkossa vietettiin ensimmäinen jumalanpalvelus. Kirkko on muodoltaan kahdeksankulmainen ja sisustukseltaan yksinkertainen ja säästeliäästi koristeltu. Kellotapuli rakennettiin kirkon viereen 1763. Kirkko ja kellotapuli saivat uudet katot 1990-luvulla. Kantavat lattiarakenteet on uusittu ja sekä kirkko että kellotapuli on maalattu kotikeittoisella punamultamaalilla. 

Tällaiset vanhat kirkot ovat tavallisesti täynnä yksityiskohtia, jotka kertovat menneen ajan tavoista ja käytännöistä. Näin on myös Västanfjärdin vanhan kirkon laita. Eräs huomionarvoinen yksityiskohta löytyy kirkon oikealta seinältä: siellä on puisia pinnoja lakkeja varten. Tämä tarkoittaa, että miehet istuivat kirkossa oikealla puolella, eikä kirkossa ollut sopivaa pitää lakkia päässä. Vasemmalla sivulla, naisten puolella, ei ole lakkipinnoja. Niiden sijaan penkkirivistöissä on hyllyt, joille naisväki saattoi laskea nyyttinsä. Eräs toinen mielenkiintoinen yksityiskohta on kirkonpenkkien numerointi. Kirkon istumajärjestysluettelosta näkee eri kylien istumapaikkojen penkit. Mitä edempänä kirkossa istumapaikka oli, sitä korkeampi oli henkilön asema. Tämä kertoo omalta osaltaan entisaikojen arvojärjestyksestä. Edes kirkossa kaikkia ei pidetty samanarvoisina. 

Täältä voi lukea lisää Västanfjärdin vanhasta hautausmaasta ja täältä saa lisätietoa Västanfjärdin uudesta hautausmaasta.