Dragsfjärdin hautausmaa

Dragsfjärds gravgård med havet i bakgrunden.

Kappelimäentie 5, 25870 Dragsfjärd

Dragsfjärdin hautausmaa sijaitsee Dragsfjärdin kirkon ympärillä ja sitä ympyröi kivimuuri. Hautausmaa on noin kolmen hehtaarin suuruinen. Hautausmaa on jaettu vanhaan puoleen kirkon eteläpuolella ja uuteen puoleen kirkon pohjoispuolella, sen jälkeen, kun hautausmaata laajennettiin 1960-luvulla. Vanhalla puolella on seitsemän korttelia ja uudella kaksitoista, joista yksi on merkitty katastrofialueeksi ja viimeinen kortteli on vielä tyhjä. 

Hautausmaan rakennukset ovat Dragsfjärdin kirkko (1755) Antti Piimänen ja kellotapuli (1763), kappeli/paarihuone (1972) Erich von Ungern-Sternberg, sekä Ramsay ja af Petersén sukujen yksityinen sukuhauta (1797), joka on heti sankarihautojen takana. Aivan hautausmaan läheisyydessä on myös Dragsfjärdin seurakuntakoti (1966/1983), missä ovat seurakunnan toimistot. Kivenheiton päässä hautausmaan itäpuolella on pappila joka on yksityisomistuksessa vuodesta 2020. 

Hautausmaalla on monta muistomerkkiä. Suurin on sankarihauta (1939-1945) sekä Erik Bryggmanin suunnittelema muistomerkki graniitista (1955), mihin kaatuneiden nimet on kaiverrettu. Sankarihauta on kirkon itäpuolella. Sankarihautaan on haudattu 70 kaatunutta sotilasta. Kolme kaatunutta sotilasta on haudattu perhehautoihin.

Hautausmaalla on myös muistokivi (2001), jonka äärellä voi muistella ja sytyttää kynttilän toisella paikkakunnalla haudatuille henkilöille. Muistokivi on kirkon molempien sisäänkäyntien välissä. Kirkon ja kellotapulin välissä on P. Ruokosen sunnittelema muistomerkki 1918-luvun sisällissodan aikana kaatuneille. Hautausmaan ja pappilan välillä on Dragen kappelin muistomerkki, paikalla, missä ensimmäinen kirkko seisoi.

Hautausmaan uudella puolella on uurnalehto, jonne voi laskea uurnan ja saada nimen kaiverrettua suuren muistokiveen. Uurnalehtoa laajennetiin vuonna 2016 ja alue sai uuden muistokiven, jonne seurakunta kiinnittää vainajien nimilaatat.

Vanhalla puolella kutsutaan korttelia neljä usein venäläiseksi alueeksi, koska useimmat haudat ovat venäläis- tai karjalaissukuisten perhehautoja. Siellä näkee haudoilla useita ortodoksiristejä. Alueella on myös hauta vuodelta 1941, jossa kaksi tuntematonta venäläistä sotilasta on saanut viimeisen leposijansa. 

Vanhan puolen muurin sisäpuolelle on aikoinaan säästetty vanhoja rautaisia ristejä haudoilta, joiden hauta-oikeus on päättynyt. Siellä voi ihailla kauniita rautaristejä, jotka useimmiten oli valettu Taalintehtaan rautatehtalla. Muita historiallisesti ainutlaatuisia ja arvokkaita hautakiviä yritetään säilyttää museoviraston suosituksesta. Kivet saavat useimmiten seistä paikoillaan, vaikka haudan hautaoikeusaika on jo päättynyt. 

Hautausmaan vanhimmat haudat ovat kaksi kivilaattaa sankarihaudan ja Ramsayn sukuhaudan vierellä. Ne ovat 1700-luvun lopulta.

Kellotapulin vieressä kasvaa noin 25 metrinen kuusi, joka puetaan adventtina valokäätyihin, ja kirkkomaa saa aivan oman komean joulukuusensa.